Zoeken naar verse maankraters


Dankzij steeds betere meetapparatuur verzamelen wetenschappers steeds meer onderzoeksgegevens. Zoveel gegevens zelfs, dat ze die niet eens meer kunnen verwerken. Maar daar kun jij ze nu bij helpen.

Deze week is Moon Zoo geopend, een online project waarbij vrijwilligers foto’s van de maan beoordelen. Die foto’s zijn gemaakt door LRO, een satelliet van NASA die het oppervlak van de maan in kaart brengt. LRO heeft daarvoor twee camera’s aan boord die het maanoppervlak in beeld brengen met een resolutie van een halve meter. Daardoor kunnen zelfs objecten kleiner dan een halve meter nog opvallen.
Het probleem is dat er zoveel maan is: bijna 38 miljoen vierkante kilometer. Daardoor zal er aan het einde van deze maanmissie tegen de 100 terabyte aan informatie beschikbaar zijn.

Een verse inslagkrater op de maan. Het gebied op de foto is ongeveer 530 meter breed. Bron: NASA/GSFC/Arizona State University
Een verse inslagkrater op de maan. Het gebied op de foto is ongeveer 530 meter breed. Bron: NASA/GSFC/Arizona State University

In tegenstelling tot wat je bijna zou denken, kunnen lang niet alle problemen worden opgelost door er computerkracht tegenaan te gooien. Hetzelfde probleem werd al duidelijk toen ruimtetelescoop Hubble honderdduizenden foto’s van de kosmos naar de aarde begon te sturen. Voor computers is het te moeilijk om de soms vage foto’s met stippen en nevels te analyseren.

Om vast te stellen wat er op al die foto’s staat, moeten ze door mensen worden bekeken. In 2007 werd daarvoor Galaxy Zoo opgezet. Op die Britse website kunnen vrijwilligers naar foto’s van Hubble kijken en meehelpen met de classificatie van sterrenstelsels. Iedereen kan bijdragen aan de wetenschap door bij foto’s aan te geven of er een sterrenstelsel op te zien en welke kleur en vorm dat sterrenstelsel heeft.

Galaxy Zoo was een doorslaand succes. In het eerste jaar beoordeelden 150.000 vrijwilligers meer dan 50 miljoen foto’s. Omdat mensen het blijkbaar zo leuk vonden om astronomen te helpen door naar interessante beelden te kijken, zijn er verschillende vervolgprojecten opgezet, waaronder dus Moon Zoo. Nu gaat het erom op foto’s van de maan aan te geven waar kraters en rotsen zich bevinden, of ze er nieuw uitzien en wat hun vorm is. Op http://www.moonzoo.org/ kun je je aanmelden om de maan te zien zoals nog nooit iemand hem zag en mee te helpen aan astronomisch onderzoek.