Zo kom je van de stress af


stress

Stress is slecht voor een mens, vooral als je er langdurig aan blootstaat. Hoe kom je er vanaf? De wetenschap heeft antwoord, want er is veel onderzoek gedaan naar mensen die het erg druk hebben in hun hoofd. Volg deze tips en je bent in het vervolg zo kalm als een briesloos zeetje.

Koop een nieuwe computer, vooral als je een man bent. De heren der schepping reageren heftiger op een computer die het niet doet, dan vrouwen. Onderzoek van de Fachhochschule Steyr in Oostenrijk toonde aan dat mannen wiens computer vastloopt, bol staan van de stresshormonen.

Leg een rubberen balletje op je bureau. De universiteit van München in Duitsland ontdekte dat anti-stress balletjes wel degelijk werken. Door een balletje in de linkerhand te kneden, activeer je de rechterhersenhelft, zo ontdekten de onderzoekers. Dat zorgt dat je niet te veel maalt over alledaagse dingen.

Laat die leidinggevende functie aan je voorbij gaan. Baas zijn heeft voordelen. Betere partners, goed voedsel en de angst van je ondergeschikten. Maar wat een stress. Onderzoek van Princeton University onder bavianen geeft aan dat de leiders bol staan van de spanning, net als menselijke leidinggevenden.

Bel je moeder. Je moeders stem heeft hetzelfde effect als een knuffel. Yep, de wetenschap heeft nu ook de troostende werking van moeders onderzocht. Na een stressvolle ervaring zorgt een telefoongesprek met je moeder voor een hoger gehalte van het gelukshormoon oxytocine. Dat gaat stress tegen.

Ga eens goed van bil. Het klinkt gek, maar de Oregon State University (VS) heeft een verband aangetoond tussen goede seks en een glanzende carrière. We zouden daardoor optimistischer worden, meer energie hebben en uitstralen.

Ga toch lopen. Zelfs een korte wandeling helpt al enorm om de stemming te verbeteren en je stressgehalte te verminderen. Hoe goed een blokje om kan bijdragen aan de geestelijke gezondheid, blijkt uit een studie van Iowa State University (VS).