XTC-slikkers zijn niet dom(-mer)


Ecstasy-slikkende gabbers hebben een reden voor een feestje. De witte party-pil is zo slecht nog niet, iets dat 12 miljoen Amerikanen natuurlijk allang wisten.

Nieuw onderzoek spreekt vorig onderzoek tegen. Dat gebeurt wel vaker, maar dit keer zou het reden kunnen zijn voor hardcore-pillenslikkers om er nog een te nemen.

Het onderzoek gaat over xtc of ecstasy, een pil die door 12 miljoen Amerikanen stiekem wordt geslikt. Ook in andere landen is de pil populair, terwijl uit vorig onderzoek zou blijken dat het je hersenen ernstig zou beschadigen.

Nieuw onderzoek claimt juist dat ecstasy gebruikers geen zogenoemde cognitieve stoornissen oplopen door het slikken van de witte pil.

Dat betekent dat zij niet extra last hebben van verminderde concentratie- en oriëntatievermogen en dat het geheugen hen niet in de steek laat. Het National Institute for Drug Abuse trok het vorige onderzoek in twijfel en had een recordbedrag van 1,8 miljoen dollar over voor een nieuw onderzoek. Dat vorige onderzoek zou steken hebben laten vallen bij het experiment en dat wilden de wetenschappers nu voorkomen.

Daarom haalden ze dit keer de groep niet-gebruikers uit de rave-scene, een groep die vaak de hele nacht door feest en weinig slaapt, iets dat óók voor de eventuele mentale beschadiging kan zorgen. Daarnaast moesten alle deelnemers op de dag van onderzoek helemaal clean van alcohol of drugs zijn. Ook mochten de deelnemers niet gebruiker zijn van andere drugs omdat die de reden kunnen zijn voor mentale problemen.

Is ecstasy dan de witte wonderpil die je zonder kater nachtenlang door laat feesten? Nee! roepen ook de nieuwe onderzoekers in koor. Zij waarschuwen nog steeds voor dit gevaarlijke pilletje.

Er zitten gevaarlijke stoffen in zonder dat er waarschuwingen op de verpakking staan. Ook wordt de pil zonder medische begeleiding ingenomen. Maar het is belangrijk dat informatie over drugs klopt en met dit onderzoek worden folders over drug-gebruik net iets beter.

Want hoewel er geen grote mentale beschadigingen zijn aangetoond, is de witte party-pil verre van risico-vrij.

Foto: Flickr