Woordjes kijken in het brein


Wetenschappers kunnen in je hersens zien wat je wilt zeggen. Een zegen voor mensen die niet kunnen spreken.

Zeg het woord ‘soep’. Voordat de klanken je mond hebben verlaten, hebben je hersens het woord samengesteld. ‘Soep’ bevat drie klanten, de s, de oe en de p, die aan elkaar moeten worden geregen. Ieder van die klanken komt uit een ander deel van je brein, voor ze samen worden gesteld tot een woord.

Zo spreek je. Wil je 'soep' zeggen, dan maken je hersens de drie klanken. Je stelt die samen tot een woord, dat via de mond naar buiten komt.

Dat hebben neurolinguïsten aan het Centre for Innovation in Neuroscience and Technology at the University of Washington (VS) per ongeluk ontdekt.

Door mensen onder een scanner te leggen terwijl ze spraken, werd duidelijk dat iedere klank een eigen stukje hersens heeft. Het was eigenlijk de bedoeling om te kijken hoe mensen de hersens van mensen met epilepsie werken, maar toen ze spraken, werd duidelijk hoe spraak wordt gevormd.

De stukjes hersens waar klanken worden gevormd heten de gebieden van Wernicke en Broca. De veertig klanken die werden ontdekt komen uit het gebied van Broca, het samenstellen gebeurd in het gebied van Wernicke.

Spraak maakt ons menselijk.
Mensen die een hersenbloeding hebben in deze delen van de hersens, kunnen vaak niet meer spreken, of ze spreken wartaal.

Met de ontdekking is het mogelijk om op termijn een machine te ontwikkelen die je gedachten leest en omzet in een stem. Daarmee zouden mensen geholpen zijn die bijvoorbeeld geen stembanden meer hebben. Volgens de onderzoekers kan dat over een paar jaar al zo ver zijn.

Het onderzoek staat in het Journal of Neural Engineering.

Follow Faqtman on Twitter