Wijn vertelt over klimaatverandering


wijn

Probleem: je onderzoekt klimaatverandering en je wilt graag weten hoeveel van het broeikasgas kooldioxide er in het verleden in de lucht zat. Op die manier kun je dan vergelijken of er tegenwoordig meer CO2 in de atmosfeer is. Alleen hoe doe je metingen in het verleden? Aan de Universiteit Groningen hebben ze daar iets op gevonden: wijn.

De alcohol in wijn komt tot stand door fermentatie van de suikers in de wijndruif. Daarbij komt CO2 uit de druif in de alcohol terecht in de vorm van koolstofmoleculen. Door die moleculen te onderzoeken, kun je vaststellen hoeveel CO2 er in de atmosfeer zat terwijl de druiven nog aan de struik hingen.

Hoe solide zijn deze metingen? Dat ligt er uiteraard aan welke wijn je gebruikt. Goedkope slobberwijntjes zijn vaak samengesteld uit wijnen van verschillende boeren en uit verschillende jaren. Betrouwbaar is anders, dus moet je aan de slag met het betere spul. Wijn die is gemaakt volgens de Appellation d’origine contrôlée methode komt altijd uit een bepaald jaar en komt altijd van een bepaalde plek. Daarvoor zorgen al sinds 1919 strenge controleurs van de Franse overheid.

De Groningse wetenschappers halen hun onderzoeksmateriaal uit slijterijen en private verzamelingen. Een Duitse wijnboer droeg een complete serie flessen sinds 1975 bij. Gelukkig hebben de onderzoekers per test slechts 100 milliliter wijn nodig, en het is uiteraard zonde om de geopende fles in de gootsteen te gooien. Dus is het aan het einde van menig onderzoeksdagje in Groningen een vrolijke boel.