Wat gebeurt met de schatten van Egypte?


Al vijftig mensen zijn gearresteerd bij het stelen van oudheidkundige schatten in het nationale museum in Cairo. Wat buiten de hoofdstad gebeurt is onbekend.

Egyptologen vrezen echter het ergste. Egypte is een van de rijkste landen ter wereld, niet qua geld, maar wel wat betreft oudheidkundige schatten. Onder het woestijnzand liggen duizenden jaren aan archeologische vondsten. Criminelen proberen die nu te stelen, omdat de politie lijkt te zijn verdwenen.

Bewaker van de archeologische vindplaats Tanis, afgelopen november. Foto: Faqt.nl.
In normale tijden worden de oudheidkundige schatten van Egypte bewaakt door zwaarbewapende mannen, zo ondervond Faqt afgelopen november bij een bezoek aan het graf van Psusennes I in Tanis, zo’n 60 kilometer ten noorden van Cairo (foto). Volgens de archeologen in het park was dat nodig omdat mensen uit een nabijgelegen stadje anders de boel komen leegroven. Ze denken goud en andere kostbaarheden te vinden in de oude tombes.

Zeer fanatieke moslims hebben een ander probleem met plaatsen als Tanis, zo werd ons verteld. Ze willen alle sporen van het ‘heidense’ Egypte uitwissen en schromen niet om duizenden jaren oude mummies te vernietigen omdat die als godslasterlijk worden gezien. Het is wellicht om deze reden dat twee mummies uit het Egyptian Museum in Cairo zijn onthoofd in de afgelopen dagen.

Tanis, de voormalige hoofdstad van Egypte. Omwonenden denken dat er goud te halen is. Foto: Faqt.nl.
De Egyptische overheid heeft allle archeologen verzocht het land te verlaten. De vindplaatsen van archeologische schatten zijn levensgevaarlijk geworden. Gewapende bendes zijn bezig alles van enige waarde te roven om op de zwarte markt te verkopen. Bijkomend probleem is dat ze de vindplaatsen daarbij vaak vernietigen. Juist de omgeving waarin een archeoloog een voorwerp vindt, kan veel vertellen over de mensen die er ooit leefden.

Bij het Egyptian Museum in Cairo zijn inmiddels vijftig mensen gearresteerd die probeerden in te breken. Daaronder bewakers van het museum die hun uniform hadden uitgetrokken. Het lijkt alleen maar logisch dat er nog duizenden anderen zijn met dezelfde plannen. Gelukkig komen er ook berichten uit Egypte dat burgers cordons vormen rond beroemde vindplaatsen zoals de Vallei der Koningen in Luxor. Het is te hopen dat ze volhouden.