Waarom Chopin piano-mannetjes zag


Chopin is beroemd geworden om zijn klassieke muziekstukken maar had zelf moeite deze op te voeren. Er kwamen mannetjes uit zijn piano.

In 1849 stierf Chopin, nu weten onderzoekers wat hem jarenlang teisterde. Dit door de hallucinaties van de klassieke meester uitgebreid te onderzoeken.

Zijn hallucinaties zorgden ervoor dat Frédéric zijn stukken niet goed kon spelen en soms zelfs moest afbreken. In 1848 sprak een recesent in Manchester er schande van dat Chopin, terwijl hij midden in Sonata in B mineur zat, ineens stopte met spelen en het podium verliet. Hij kwam die avond niet meer terug.

In een brief aan zijn zus schreef Chopin dat hij allemaal vreemde figuren uit zijn piano zag komen. Hij kon zich natuurlijk niet langer concentreren en koos er voor achter de schermen te proberen deze hallucinaties tegen te gaan.

Hallucinaties kunnen horen bij verschillende soorten psychische stoornissen zoals schizofrenie en dus wisten wetenschappers en liefhebbers van Chopin eeuwenlang niet wat Chopin mankeerde. Migraine werd afgestreept omdat Chopin nooit klaagde over hoofdpijn. Ook duurden zijn hallucinaties niet lang.

Daarom denken onderzoekers dat het korte aanvallen van epilepsie zijn geweest. Een aandoening waar in Chopin’s tijd weinig over bekend was.

Chopin vond dat zelf heel erg vervelend en wilde graag van zijn hallucinaties af. Hij waagde zichzelf ook aan het in die tijd populaire Laudanum. Dat is een drank met 90% wijn en 10% opium. Het zou goed zijn voor alle kwalen en werd pas in 1920 verboden. Voor Chopin heeft het niet geholpen, hij kon zijn eigen muziek lang niet altijd zonder hallucinaties voordragen.

Foto:Flickr