Waar is het Higgs Boson?


Vorige week zoemde het gerucht ineens rond op internet: het ‘God-deeltje’ zou zijn gevonden. Bleek een beetje voorbarige conclusie op grond van data.

Al meer dan een jaar werkt de Large Hadron Collider (LHC) vlak bij Genève op volle toeren. Diep onder de grond, in een zeer goed beveiligd complex van tunnels worden protonen met grote kracht op elkaar gebotst om te bewijzen dat er een deeltje bestaat dat bewijst dat alle ruimte is gevuld met een onzichtbaar veld. (zie ook ‘Wat is in hemelsnaam een Higgs Boson?’)

De Large Hadron Collider. Foto: Cern.

Het vinden van zo’n deeltje zou de hele natuurkunde op zijn kop zetten. Het zou bijvoorbeeld de zwaartekracht verklaren. Alleen zijn – ondanks allerlei positieve verwachtingen – nog geen onverklaarbare deeltjes gevonden. Vorige week verklaarde de directeur Rolf Heuer van Cern (eigenaar van de LHC) dat de wereld niet te snel iets moet verwachten. Hij denkt nog sowieso 18 maanden nodig te hebben om het bestaan of het niet bestaan van het Higgs Boson te kunnen bevestigen.

Beslissen of het Higgs Boson is gevonden, is een secuur werkje. Wetenschappers moeten door gigantische hoeveelheden data ploegen voor ze weten of ze iets hebben gevonden – of niet. Anderhalve week geleden leek de data te duiden op een nieuw deeltje. Wetenschappers zonden elkaar daarover een e-mail. Die werd gelekt door een overijverige assistent en de wereld dacht dat het moment daar was.

Een botsing van protonen. Daaruit moet het bestaan het het Higgs Boson blijken.

Helaas, de data wees bij nadere bestudering uit dat er niets aan de hand was. Bij Cern waren ze niet bij met de ophef, ‘journalisten moeten niet overschrijven wat ze op een blogje lezen’, zo liet directeur Heuer weten op een persconferentie.

In de LHC gaat het botsen van protonen ondertussen gewoon door, net als de analyse van alle data die dat oplevert. Wat als er niets wordt gevonden? Ook dat is spectaculair. Het betekent dat de hele theoretische natuurkunde op de helling moet. Alles dat we waarnemen bij deeltjes kleiner dan een atoom blijkt dan een nog groter mysterie dan nu. We moeten dan bijvoorbeeld nieuwe verklaringen gaan verzinnen voor de zwaartekracht.

Het zou iedereen dus goed uitkomen als het Higgs boson gewoon wordt gevonden.

Follow Faqtman on Twitter