Voyager, doe zuinig aan


Het is er koud. Het is er donker, zeer donker. En op 14 miljard kilometer van aarde is het bovendien eenzaam. Maar daar, in het grote niets, tuft ruimtesonde Voyager II nog steeds vrolijk verder. De sonde werd in 1977 gelanceerd en is sindsdien bezig ons zonnestelsel te verkennen. Maar zo langzamerhand komt het aan de grens van waar de zonnestralen reiken.

Voyager II is aan de rand van de heliosfeer, waar de zwaartekracht van de zon bijna geen aantrekkingskracht meer heeft. Nasa wil dat de sonde doorgaat, tot daadwerkelijk de interstellaire ruimte. Dat kan alleen als Voyager zeer weinig energie gebruikt. Daarom is de verwarming van de hoofdmotor afgesloten. Die zorgt er voor dat de brandstof in Voyager niet bevriest op weg naar de motor.

Voyager II vliegt daarom nu alleen nog maar op de kleine stuwraketjes die zijn gemaakt voor koerscorrecties. Door deze energiebezuiniging kan Voyager nog 10 jaar verder vliegen en meetgegevens terugsturen naar aarde.

Ergens na 2021 zal ook het laatste beetje brandstof van de sonde op zijn en heeft het scheepje geen voortstuwing meer. Het zweeft dan stuurloos verder in de gekozen richting, niet gehinderd door wrijving.

Mocht Voyager ooit ergens diep in het heelal worden opgepikt door een andere beschaving, dan heeft het een gouden plaat aan boord (zie foto) waarop aanwijzingen staan over de plaats van aarde in het universum. Op de plaat staan ook audio-opnamen. Daaronder een groet van de voormalige VN voorman Kurt Waldheim, die later in opspraak kwam vanwege zijn oorlogsverleden.