Veelvingerigheid verklaard


Kijk maar eens goed naar je handen. Vijf vingers links, vijf vingers rechts. Dat heeft iedereen, tenzij je met vuurwerk hebt gestunt, toch?

Mis, een kleine minderheid van aardbewoners heeft zes vingers aan beide handen. Ook mensen met zes tenen komen voor. Het Max-Planck-Institut für molekulare Genetik in Berlijn heeft het gen weten te isoleren dat meervingerigheid (polydactyly) veroorzaakt. Het gaat om een mutatie van Hoxd13, een belangrijk gen, omdat het andere genen ‘aanstuurt’.

Dit gen speelt met name bij de bouw van een embryo een belangrijke rol. Dat meervingerigheid erfelijk is, vermoeden wetenschappers al langer. Het hebben van zes of zelfs zeven vingers gebeurt bijna altijd in clusters.

Meervingerigheid bij een tienjarig jongetje. Afbeelding: 	Drgnu23, Grendelkhan, Raul654, Solipsist. Via Wikipedia.
Meervingerigheid bij een tienjarig jongetje. Afbeelding: Drgnu23, Grendelkhan, Raul654, Solipsist. Via Wikipedia.

Roemrucht is het district Rajkot in India, waar opmerkelijk veel veelvingerigheid voorkomt. Ook in zuidelijk Nederland, rond Breda, kwam het vroeger meer dan gemiddeld voor.

Dankzij de Duitse ontdekking kunnen wetenschappers nu betere methodes ontwikkelen om meervingerigheid te voorkomen. Niet dat de aandoening slecht voor een mens is. Maar meer vingers hebben dan de meeste mensen zorgt ervoor dat je altijd ietwat vreemd wordt aangekeken. In India doen meervingerige mensen daar hun voordeel mee. Ze worden gezien als geluksbrengers.

online adverteren www.m4n.nl