Teveel keuze maakt asociaal


Teveel keuze leidt niet alleen tot keuzestress, het is ook slecht voor de maatschappij, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Veel keuze wordt als een teken van vrijheid voorgesteld. Toch hebben wetenschappers de afgelopen jaren veelvuldig aangetoond dat er nadelen kleven aan keuzevrijheid. Hoe meer er te kiezen valt, hoe ongelukkiger mensen worden en hoe meer spijt ze hebben van hun keuzes, zo is gebleken.

Of het nou gaat om het uitzoeken van een nieuwe jas, of het kiezen van een liefdespartner: ongebreidelde keuzevrijheid maakt ontevreden.

En of dat allemaal nog niet erg genoeg is, maakt het mensen ook minder sociaal, concluderen wetenschappers van de Kellog School of Management en Stanford University.

Welke kleur zal ik de woonkamer toch verven?
Om dit aan te tonen kregen proefpersonen een video te zien waarop een acteur routinematige handelingen verrichte in zijn appartement.

Sommige proefpersonen moesten een knop indrukken, op het moment dat de acteur een keuze maakte. En andere proefpersonen kregen de opdracht de knop in te drukken als de acteur een object voor het eerst aanraakte. De proefpersonen kregen daarna allerlei vragen voorgeschoteld over sociaal maatschappelijke zaken: Hoe denk je over extra belasting op energieslurpende auto’s? Of wat vind je van het bannen van gewelddadige videogames?

Proefpersonen die hadden nagedacht over het maken van keuzes gaven minder maatschappelijk verantwoorde antwoorden. Om te kijken of dit effect ook optrad bij mensen uit een andere cultuur, voerden de onderzoekers een gelijksoortig keuze-experiment uit bij Amerikaanse en Indiase studenten.

Amerikaanse proefpersonen die hadden moeten kiezen uit een verzameling pennen en chocoladerepen werden minder empathisch, maar voor de Indiase studenten gold dat gek genoeg niet. Zij bleven sociaal en invoelend. Waarom? Dat weten de onderzoekers nog niet.

‘In de Verenigde Staten maken we continu keuzes – in de cafetaria, supermarkt en shopping mall’, zegt onderzoeker Krishna Savani. ‘Dit zorgt niet alleen voor keuzestress, het maakt mensen ook minder sociaal en maatschappelijk betrokken.’ Moeten we misschien een voorbeeld nemen aan de Oosterse cultuur?

Bron: Psychological Science. Foto: Tonylivingstone, Dreamstime.