Zonnestorm bereikt aarde


Vandaag wordt de aarde gebombardeerd. Niet met bommen en granaten, maar iets veel schadelijkers: deeltjes.

Afgelopen dinsdagochtend braakte onze ster een zogenoemde zonnevlam uit, een explosie van superheet plasma. Door die explosie worden grote aantallen protonen, elektronen en ionen de ruimte in geslingerd. In dit geval richting de aarde.

Zulke uitbraken gebeuren wel vaker. De laatste van vergelijkbare grootte was in 2003. Mensen merken daar niets van, de deeltjes hebben in deze relatief kleine hoeveelheden geen effect op het lichaam. Maar onze technologie is erg gevoelig voor zulke uitbarstingen. Bij de storm van 2003 ging een Amerikaanse satelliet verloren, alle elektronica werd doorgebrand.

Andere grote zonnestormen hebben radioverkeer lam gelegd en verschillende elektriciteitscentrales door laten branden. Vooral in noordelijke en zuidelijke gebieden, waar de deeltjes door het magnetisch veld van de aarde heen worden getrokken.

De storm van vandaag heeft in China al geleid tot problemen met kortegolf radiostation. Ook in Nederland kunnen we te maken krijgen met problemen. Doet je navigatiesysteem raar vandaag? Dan komt dat door de zon. Ook kun je meer dan anders storing op je radio hebben. En met een heel klein beetje mazzel veroorzaakt de storm vanavond een sterk noorderlicht in het uiterste noorden van het land.

Follow Faqtman on Twitter