Zonne-energie voor laptop


Dit stukje is groen. Mijn computer loopt nu namelijk stroom die is opgewekt door de zon via de A-solar Titan AM-600.

We hebben bij Faqt vaker zonnecellen voor computers getest. Meestal loopt dat uit op een bittere teleurstelling. De cellen hebben heel lang nodig om op te laden (ons record is 13 dagen in de zomer) en de energie die ze uit de zonnestralen halen is meestal niet eens genoeg om een eenvoudig mobieltje vol te laden.

Vandaar dat we enigszins sceptisch waren toen we de aankondiging kregen van de AM-600 van A-solar, een 2,5 watt zonnecel met interne batterij die belooft een laptop minstens drie uur lang van stroom te voorzien op één lading. Maar de claim klopt, een gemiddelde laptop kan inderdaad iets meer dan drie uur op de stroom van deze lader werken – lang genoeg om deze recensie te schrijven. Connectoren voor de verschillende modellen laptops worden standaard bijgeleverd.

Een mobiele telefoon werd ook zonder probleem opgeladen; volgens A-solar is het zelfs mogelijk twaalf telefoons achter elkaar op te laden op een volle batterij. Die claim konden we bij gebrek aan twaalf telefoons niet onderzoeken, maar lijkt niet onwaarschijnlijk.

En het opladen via het zonlicht? Dat duurt net als bij andere zonnecellen voor laptops nog wel behoorlijk lang, maar dat ligt ook aan dit seizoen. Op de vensterbank van het Faqt redactiehok hadden we vier zonnige dagen nodig om de AM-600 vol te krijgen, langer dan de 25 uur die A-solar opgeeft. Zelfs bij bewolking ging het laden (langzaam) door, maar vooral het laatste beetje energie was moeilijk op te wekken. Deze lader steekt daarmee met kop en schouders boven een hoop andere modellen uit. We zijn vooral benieuwd wat de zomer gaat brengen, als de zon wat uitbundiger schijnt.

Afmetingen: 19×12,5×3 centimeter, gewicht: 600 gram. Prijs: 149 euro. Te koop bij elektronicawinkels en online via deze link.

online adverteren www.m4n.nl