Zonne-energie stipje beter


Rijden op zonne-energie moet nu nog met grote batterijen onder de motorkap. Maar met kleine stipjes is het veel makkelijker.

Zonne-energie is mooi. Je kan het met de juiste apparatuur gratis afnemen en gebruiken. Maar wat doe je als de avond valt en het nacht wordt? De energie die opgewekt is kan worden opgeslagen in batterijen, maar het kan efficiënter. Engelse wetenschappers willen het ook efficiënter gaan gebruiken en proberen er met behulp van nanotechnologie brandstof van te maken.

Quantum 'dots'
Quantum 'dots'

Hierdoor kan je het gemakkelijk opslaan, verplaatsen naar waar de brandstof nodig is en ten slotte daar gebruiken.

De techniek werkt zo: in het hart van de nanocel zitten twee soorten lichtvangers. Er zijn minuscule clustertjes van halfgeleiders (zit tussen een geleider en een isolator in) die slechts enkele honderden atomen groot zijn. Deze worden ‘quantum stippen’ of ‘quatum dots’ genoemd. Daarnaast zijn er porfyrine moleculen, deze kan je kennen van fotosynthese.

Vervolgens worden er kleine katalysator moleculen op de ‘quantum stippen’ geplaatst en dankzij de stroom die wordt opgewekt door de zonnestralen, kan deze katalysator aangedreven worden. Zo kan er van water bijvoorbeeld waterstof brandstof worden gemaakt.

Op deze manier kan je niet alleen de kracht van de zon direct gebruiken voor je televisie of het rijden in je auto, maar zijn tegelijkertijd batterijen volledig overbodig. Je kan zelfs op een andere locatie en/of op een later tijdstip de energie weer uit de waterstof cellen halen zonder dat hier vervuilende energie voor gebruikt is.

De nieuwe techniek wordt gepresenteerd op de Summer Science Exhibition van The Royal Society in Londen.

Foto: Argonne National Laboratory

Follow Faqtman on Twitter