Zonder handen: brein bestuurt computer, kiest Marilyn


Een spannende doorbraak in het besturen van computers zonder je handen. Mensen kunnen sorteren met alleen hun hersens.

Het is 2020. Je wilt je moeder bellen. Je denkt even heel hard aan haar en daar hoor je je moeders stem al in je hoofd. Nee, zo gek is dat niet. Amerikaanse onderzoekers hebben een doorbraak weten te forceren in het onderzoek naar brain-computer interfaces.

Een groep proefpersonen kreeg twee plaatjes door elkaar te zien op een computerscherm. Eentje van Marilyn Monroe en eentje van Michael Jackson. Het bijzondere is dat deze mensen op de computer zijn aangesloten via elektroden die zijn geïmplanteerd in hun temporale cortex, dat is het deel van de hersens waar het korte-termijngeheugen en herkenning zit. De opdracht was simpel, geef de computer opdracht om de plaatjes uit elkaar te halen en het beeld van Jackson weg te gooien.

De computer, die speciaal is geprogrammeerd om met de menselijke hersens samen te werken, kreeg signalen van de proefpersonen die duidelijk waren. Langzaam verdween de King of Pop en bleef de Queen of hearts over.

Er vindt al sinds de jaren zeventig onderzoek plaats naar het besturen van computers via je hersens. Er zijn al experimenten gedaan waarbij de gedachten van proefpersonen op een scherm verschenen.

Maar dit is de eerste keer dat een complexe taak als het scheiden van twee beelden is gelukt. Volgens de onderzoekers, van de University of California, Los Angeles (VS), het bewijs dat de interface tussen mens en machine een nieuw tijdperk ingaat. Wil je ook je computer bedienen via je brein? Dat kan voorlopig alleen maar als je elektroden in je hoofd hebt. Het complete onderzoek staat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Follow Faqtman on Twitter