Zo maak je wél een goede ijsvloer


ijsvloer prepareren

De ijsvloer op de Olympische Spelen valt tegen, zo zeggen alle schaatsers. Hoe maak je de omstandigheden wel perfect? Zo doen ze het in Thialf.

Aanvoer lucht

Voor een goede race is goede lucht nodig. Maar met achtduizend mensen op de tribunes wordt de lucht al snel bedompt.  Daarom is een krachtige installatie nodig om verse buitenlucht naar de schaatsbaan te blazen. In Thialf gebeurt dat met tien meter per seconde,  waardoor circa vijftigduizend kubieke meter lucht per uur binnenkomt.

Afvoer lucht

Door warme lucht boven de tribunes af te zuigen, hebben de schaatsers en de ijsvloer er geen last van.  Gekoelde lucht stroomt over het ijs, zodat warme lucht van de tribunes het ijs niet kan bereiken. Zo komen door het publiek geproduceerde schadelijke gassen en stoffen nooit op het ijs.

Het ijs

Het hart van de ijsvloer in Thialf is een ringleiding met koelvloeistof onder de baan.  Daarin zit de vloeistof Freezium, die zorgt voor een constante temperatuur van circa -12 graden Celsius. Daarnaast zit onder de ijsvloer een stelsel van 133 koelleidingen, zodat het ijs op elke plek de ideale temperatuur kan krijgen. De ijsmeester mikt voor de toplaag van het ijs op een temperatuur van ijs van – 7  of – 8, omdat ijs dan het beste glijdt. de temperatuurverschillen in het ijs zijn maximaal 0,2 graden.

Schaven

Schaafmachines halen na iedere paar races de bovenste ijslaag weg. Hoe minder hoe beter. Door perfect rechte messen te gebruiken, wordt de ijsvloer vlakker en hoeft er maar een zeer dun laagje van het ijs te worden gehaald. Dat kost ook minder energie om het ijs weer aan te laten aanvriezen.