Zelf nanodeeltjes maken


Leidse chemici hebben een simpele methode gevonden om nanodeeltjes te maken. Het kan met een potlood aan de keukentafel.

De chemici van Universiteit Leiden waren aan het knutselen aan de naald van hun tastmicroscoop, toen ze per ongeluk nanodeeltjes maakten. Nanodeeltjes zijn miniscule deeltjes die je meet in nanometers (een miljardste van een meter). Ze zijn zo’n duizend keer kleiner dan de dikte van een menselijke haar. Nanodeeltjes worden in de energiesector bijvoorbeeld toegepast voor het opslaan van zonne-energie. In de gezondheidszorg wordt nanotechnologie gebruikt om medicijnen op de juiste plek in het lichaam te brengen.

Opstelling van de proef. Foto: Universiteit Leiden

De conventionele manier om nanodeeltjes te produceren kent een aantal nadelen. Het is lastig en vervuilend. Er moeten bijvoorbeeld vieze chemicaliën voor worden gebruikt.

Maar drie wetenschappers van Universiteit Leiden ontdekten een simpeler methode. Je zou het bijna thuis aan de keukentafel kunnen proberen.

Je neemt twee elektrodes, één van koolstof en één van platina, en stopt ze in een oplossing van natriumhydroxide (bestanddeel van gootsteenontstopper). Dan zet je er stroom erop, en er blijken piepkleine nanodeeltjes platina in de oplossing te ontstaan. Volgens de onderzoekers zou het met potlood en een metalen draadje al moeten lukken. En het zou nog beter gaan als je in plaats van een batterij een speakerkabel van je geluidsversterker gebruikt.

De nieuwe techniek biedt volgens de universiteit een eenvoudig en schoon alternatief voor de bestaande methode. De techniek zou net zo makkelijk op grotere schaal kunnen worden toegepast. Uit nader onderzoek zou zelfs blijken dat de home-made deeltjes tot betere prestaties leiden dan commerciële nanodeeltjes.

De onderzoekers haalden met hun experiment het toonaangevende vakblad Angewandte Chemie.

Follow Faqtman on Twitter