Woordje ‘blockchain’ zorgt voor winstexplosie


bitcoin

Een Brits bedrijf heeft zijn beurskoers met 300 procent zien stijgen. Hebben ze een nieuwe uitvinding gedaan? Een visionaire directeur aangesteld? Nee, niets van dat alles, ze hebben het woordje ‘blockchain’ toegevoegd aan hun naam. Het irritante IT-buzzword was genoeg om beleggers helemaal wild te maken.

On-Line heette het bedrijf, een term die twintig jaar geleden misschien heel hip was, maar nu niet veel meer doet. De koers aan de Londense AIM beurs was dan ook vergelijkbaar met de midzomerse waterstanden, laag en weinig spectaculair. Tot het bedrijf een persbericht uit deed gaan waarin stond dat ze niet langer On-line PLC waren, maar On-line Blockchain PLC.

In hetzelfde persbericht stond dat ze zich met deze nieuwe technologie gaan bezighouden en met software voor cryptomunten als Bitcoin, dat andere buzzword van deze tijd. Beleggers vonden het in ieder geval prachtig. Hoe meer lege termen, hoe beter, lijkt de boodschap die daarmee wordt gestuurd. Direct na het persbericht explodeerde de koers van het bedrijf.

Blockchain is een technologie die is opgekomen dankzij Bitcoin. Het behelst het opzetten van zakelijke transacties tussen twee partijen zonder dat daarbij een derde partij, zoals een bank, voor nodig is. In Nederland zijn iedere maand tientallen conferenties, workshops en andere evenementen rond het fenomeen blockchain. Goeroes en andere lieden die innovatie zeggen te omarmen zien in dit systeem ’the next big thing‘.