Woorden in de mond leggen nu nog makkelijker


voco

We weten allemaal dat foto’s worden bewerkt. Modellen hoeven helemaal niet meer een perfecte huid te hebben om op de cover van een modeblad te staan, want dat kan later op de computer allemaal worden bijgewerkt. Computerwetenschappers hebben software gemaakt die datzelfde kan doen voor geluidsopnamen van de menselijke stem.

Met de software wordt knippen en plakken in gesproken teksten net zo makkelijk als in geschreven tekst. Op het scherm ziet het er net zo uit als andere audio-software zoals Audacity of Apple’s muziek-bewerkingsprogramma GarageBand. Er is een visualisatie te zien van het geluid in de opname en verder knoppen om te snijden, knippen en plakken. Dit programma, dat VoCo heet, geeft echter ook een tekst-versie weer van de gesproken woorden. Gebruikers kunnen woorden toevoegen en vervangen in een geluidsopname door de uitgeschreven tekst aan te passen. Nieuwe woorden worden vervolgens automatisch uitgesproken met de stem van de spreker, ook al heeft die ze nergens in de opname uitgesproken.

Het systeem gebruikt geavanceerde software om klanken te leren en ze na te doen met een bepaalde stem. Dat kan door klanken die wel verderop in de opname voorkomen aan elkaar te plakken. Interviews of podcasts monteren kan zo veel makkelijker worden, maar de spannendste toepassing is de robotica. Het zou het begin kunnen zijn van gepersonaliseerde robots met stemmen die heel natuurlijk klinken.

Geluidsbewerkers kunnen nu ook al wel stukjes uit een gesproken tekst halen en die anders neerzetten. Als ze een woord willen toevoegen dat niet al voorkomt, dan moeten ze de spreker vragen het achteraf alsnog op te nemen. Zelf een woord maken door klanken te selecteren kan ook wel, maar dat is erg moeilijk en heel erg veel werk. VoCo automatiseert dat en de resultaten zijn beter dan wat geluidsexperts weten te produceren.