Wilde zwijnen eten Duitse lijken


Wilde zwijnen beginnen een plaag te worden in Duitsland. Vooral rond Berlijn is hun aantal explosief gestegen. Klein probleempje: ze lusten dode mensen.

In Nederland kennen we wilde zwijnen vooral van de koninklijke familie. In de bossen rond paleis ’t Loo worden de beestjes het hele jaar vetgemest om in de herfst te worden afgeschoten door prins Willem-Alexander.

Misschien kan de prins beter met het regeringsvliegtuig koers zetten naar Berlijn. In en rond de Duitse hoofdstad zijn zwijnen zo’n ernstige plaag aan het worden, dat jagers ze aan de lopende band neerschieten. Om de één of andere mysterieuze reden krijgen zwijnen in Duitsland de afgelopen jaren zes tot acht biggetjes per worp, in tegenstelling tot vier of vijf bij Nederlandse zwijnen.

De zwijnen zijn een plaag aan het worden. Dat komt omdat ze in de bossen niet meer genoeg te eten vinden. Vandaar dat de wilde varkens de steden intrekken, waarbij ze ondertussen supermarkten steeds beter weten te vinden. Bijna dagelijks moet de polizei een wild zwijn uit de schappen halen.

Maar ook begraafplaatsen zijn populair. Er komen steeds meer berichten van wilde zwijnen die verse lijken opgraven om lekker aan het dode vlees te gaan peuzelen. Maar de beesten doden inmiddels zelf ook. Een 72-jarige jager is doodgebloed na te zijn aangevallen door een wild zwijn.

Biologen hebben geen idee waar de zwijnen ineens vandaan komen. Een theorie is dat de opwarming van de aarde zorgt voor meer eikels in de winter. Daardoor zouden vrouwtjeszwijnen meer eten, waardoor ze meer biggetjes krijgen.

Niet alleen Duitsland heeft te maken met de wilde zwijnen plaag, in Australië wonen inmiddels meer wilde zwijnen dan mensen. In de VS gebruiken jagers inmiddels machinegeweren om de zwijnen af te schieten in een spervuur van kogels.

Benieuwd wanneer de ‘koninklijke’ zwijnen rond Apeldoorn een probleem worden.

Foto: M. Prink (CC)