Wederopstanding koeien na slacht


In Amerika worden koeien gekloond nadat ze zijn geslacht. Dan kun je er twee keer een hamburger van maken.

Dat ontdekte een commissie die moet onderzoeken hoe vlees van gekloonde koeien in Groot Brittannië in de supermarkt terecht kwam. Tijdens onderzoek in de Verenigde Staten – waar gekloond vlees gewoon is toegestaan – kwamen ze er achter dat koeien tot in het slachthuis worden gekloond.

Namen als 'Jacoba 13' krijgen door klonen een heel andere betekenis...
Namen als 'Jacoba 13' krijgen door klonen een heel andere betekenis...

De procedure is onthutsend eenvoudig: als na het slachten van een koe blijkt dat zij veel of kwalitatief goed vlees heeft, dan wordt een deel daarvan naar het laboratorium gestuurd. Daar ‘maken’ het beest gewoon opnieuw. Het kalfje dat zo wordt geboren leeft een paar maanden en is dan zelf aan de beurt in de slachterij. Het is mogelijk om een beest zelfs meerdere keren na te maken.

In de VS wordt momenteel op kleine schaal geëxperimenteerd met deze technieken, zo ontdekte de Britse commissie. Er zijn nu duizend dieren opgestaan uit de dood, op 100 miljoen vleeskoeien. Uit de experimenten moet blijken of vlees zo niet te duur wordt.

Maar er zijn nog meer bezwaren. Gekloonde beesten hebben meestal grote gezondheidsproblemen. Ze hebben vaak een zwak afweersysteem, overgewicht, ademhalings- en bloedcirculatieproblemen, nier- en hersenafwijkingen, diabetes, vervormde gezichten en poten en kanker. Is het ethisch verantwoord om dieren te kweken waarvan je weet dat ze ziek zullen zijn? Mag je zulke dieren als voedsel op de markt brengen?

De Britten vinden van niet; de Amerikanen van wel. Wat denken jullie? Reageer!

Verwante artikelen:

Koreaan kloont gloeiende honden

Muis maakt zelf nieuwe tanden

Eeuwig leven door klonen?

Opmerkelijke berichten tweeten? Volg Faqtman op Twitter en retweet artikelen van Faqt!