Wat ging mis met ultrageheime drone?


Het Pentagon heeft een rapport vrijgegeven over wat er vorig jaar fout ging met de lancering van de mysterieuze HTV-2.

Het had een nieuw tijdperk in de militaire overmacht van Amerika moeten inluiden. De Hypersonic Technology Vehicle (HTV-2) van de Amerikaanse luchtmacht moest het mogelijk maken om waar dan ook ter wereld binnen een uur een bom te kunnen gooien. Afgelopen augustus werd het hypersonische toestel getest. Vanaf Vandenberg Airforce base werd de HTV-2 op de neus van een raket gelanceerd.

Het doel van de vlucht was een kleine atol aan de westkant van de Stille Oceaan. Maar daar kwam het pijlpunt-vormige vliegtuig nooit aan. Na 9 minuten ging het toestel in de abort stand en stortte het in zee. Het Pentagon openbaart nu wat er precies is misgegaan.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksrapport zijn door de grote krachten op de beplating grote delen van de romp van het vliegtuig af gescheurd tijdens de vlucht. Er werd ingecalculeerd dat de hoge snelheden – meer dan 20 keer de snelheid van het geluid – delen van de romp af zouden slijten. Maar niet dat er gaten in het toestel zouden vallen. Die zorgden voor luchtwervelingen waardoor het toestel wild begon te rollen.

De gegevens van deze vlucht zullen worden gebruikt om een nieuw testtoestel te maken. Wanneer die een vlucht gaat maken, wil het Pentagon niet zeggen.