Waarom je nooit in de batterij van je telefoon moet bijten


exploderende batterij

Hoe gevaarlijk de batterij van je smartphone kan zijn, demonstreerde een man in China afgelopen week. Hij zocht een nieuwe krachtbron voor zijn telefoon en dacht het juiste model te hebben gevonden. Toen, om redenen die waarschijnlijk alleen hemzelf duidelijk zijn, besloot hij in het ding te bijten. Net als een medaillewinnaar bij de Olympische Spelen even in de gouden plak bijt om te zien of die wel echt is.

Wat de man verwachtte is onbekend, wel wat hij kreeg. Het ding explodeerde in zijn gezicht in een grote vuurbal. Andere klanten sprongen verschrikt achteruit, het was een behoorlijke klap. Een bomaanslag in de elektronicawinkel? Nee, gewoon een exploderende batterij, geactiveerd door de hoektanden van een Chinees. Die schrok zelf ook van wat gebeurde, hij liet het ding onmiddellijk uit zijn handen vallen.

Tot grote verbazing van iedereen was hij ongedeerd. Opmerkelijk, als je bedenkt wat voor grote explosie net op centimeters van zijn gezicht had plaatsgevonden. Alleen een paar wenkbrauwen waren verschroeid, verder had de man geen enkele verwonding opgelopen door zijn vreemde gedrag.

Zoals dat zo gaat met grappige video’s tegenwoordig, werden de beelden van de bewakingscamera die het gebeuren vastlegden gelijk gelekt. Binnen uren stonden ze op Miaopai, de Chinese versie van Youtube. Daar zijn de beelden ondertussen een miljoen keer bekeken, nog redelijk bescheiden voor een land met rond een miljard inwoners. Het is voor al die kijkers een wijze les hoe gevaarlijk lithium-ion batterijen kunnen zijn. Niet voor niets zijn bepaalde types een tijd verbannen uit vliegtuigen.

Het commentaar op de video is uiteraard vooral van het soort ‘wat een idioot’. Maar sommige mensen snappen de klant wel. Ze denken dat hij probeerde vast te stellen of het een echte Apple-batterij was door te bijten. Hoe je dat met je tanden kunt vaststellen, vermelden ze dan weer niet.