Voyager 17 miljard km ver


Een applausje voor de sonde Voyager. Op zijn 31ste verjaardag is het ruimtevoertuigje 17 miljard kilometer van de aarde.

Daarmee is Voyager (gelanceerd 5 september 1979) het verste menselijke object ooit. Heel bijzonder: Nasa heeft nog steeds contact met de sonde, die via een zeer vertraagde radioverbinding – de radiostralen doen er vanwege de afstand veertien en een half uur over om door te komen – tot de dag van vandaag informatie verstuurd over de ruimte.

Technologie uit 1979 die het nog steeds goed doet. Beeld: Nasa.

Momenteel is Voyager in de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Voor het geval een buitenaardse beschaving de sonde ooit vindt, is er een gouden LP aan boord met daarop dierengeluiden, groeten in vijftig talen en een boodschap van de toenmalige VN secretaris generaal Kurt Walheim en de voormalige president Jimmy Carter.

Voyager heeft geen ‘doel’ waar het heen moet, de komende jaren vliegt het met een snelheid van 17 kilometer per seconde door ‘niets’. Het eerste hemellichaam dat het na ons zonnestelsel zal tegenkomen is de ster AC+79 3888, maar dat gebeurt pas over 40.000 jaar. Benieuwd of Nasa dan nog bestaat.

De 'vale blauwe vlek', een beroemde foto van de aarde genomen door Voyager in 1990, 11 jaar na lancering. Het piepkleine blauwe vlekje is de aarde.