Vorst op warme dagen


Niet de Nederlanders maar Spanjaarden blijken echte ijsspecialisten. Zij maken een keurige ijslaag, ook op een Spaanse zomerdag

Hij kan de hele zomer door schaatsen
Hij kan de hele zomer door schaatsen

Je gaat bijna vermoeden dat ze het voor zichzelf hebben gedaan. Het onderzoek van de Spanjaarden dat water doet opstijven. Ze hebben namelijk een manier gevonden om op hogere temperaturen water te laten bevriezen. En laten Spanjaarden het vaak warm hebben en dus meer belang hebben bij ijs.

De sleutel tot het ijs bestaat uit hexonale verbindingen. Dit zijn verbindingen met zes kanten die er voor zorgen dat moleculen zich aan elkaar hechten. Eerder dachten wetenschappers dat ijsvorming het beste op gang kon worden gebracht door hexonale verbindingen die het dichtste bij natuurlijk sneeuw en ijs in de buurt komen. Nu hebben ze deze theorie getest door barium fluoride te laten bevriezen. Deze mineraal, die ook wel Frankdicksonite genoemd wordt, heeft een structuur dat lijkt op dat van water.

Op het moment dat de hexonale verbindingen door een hogere temperatuur nog niet zo glad en netjes waren als bij natuurlijk ijs, bevroor de mineraal toch gewoon. Er ontstond bij hogere temperaturen dan het gebruikelijke nulpunt een mooi ijslaagje. Door deze vinding kunnen ijsbanen sneller, milieuvriendelijker en vooral makkelijker aangelegd worden. Ook in een warme Spaanse zomer.

Dus zie je in Madrid binnenkort een schaatsende Spanjaard, dan weet je nu hoe het komt.

Foto: Flickr