Voetballen in de ruimte


Nasa heeft diep in de ruimte bucky balls gevonden. Dat zijn moleculen die zijn gemaakt uit koolstof en er uit zien als voetballen.

Je hebt drie materialen die uit pure koolstof zijn gemaakt: diamant, grafiet en bucky balls. Diamant en grafiet komen ‘gewoon’ in de natuur voor; bucky balls kunnen we alleen in het laboratorium maken. De structuur van deze balletjes is keihard, als je ze aan elkaar koppelt, dan kun je er ijzersterke vezels van maken. Alleen is het maken een ingewikkeld en duur verhaal.

Een paar bucky balls onder een extreem sterke miscroscoop. Zulke balletjes zweven dus vrij door de ruimte.
Een paar bucky balls onder een extreem sterke miscroscoop. Zulke balletjes zweven dus vrij door de ruimte.

Maar bucky balls komen ook in de ruimte voor, zo blijkt nu. Alleen zijn de balletjes die nu zijn gevonden met een infrarode telescoop van Nasa 6500 lichtjaren van aarde verwijderd. Dat betekent dat we er niet met een ruimteschip heen kunnen om ze te ‘oogsten’.

Sir Harry Kroto, die kunstmatige bucky balls in 1985 uitvond, vind het niet gek dat zijn perfecte koolstof voetballetjes nu gewoon door de ruimte blijken te zweven.

‘Alle koolstof in je lichaam komt uit de ruimte en is in de vorm van sterrenstof ooit op aarde neergedaald. Het is niet gek dat een deel van die koolstof in de ruimte samenklontert tot bucky balls’, zei hij tegen de BBC World Service.