‘Vliegtuig groener dan auto’


vliegtuig

Vliegen draagt op termijn minder bij aan de aardopwarming dan auto’s. Heb je de keus, ga dus vliegen.

Twee mensen gaan van Zwolle naar Barcelona. De een neemt eerst de trein en dan het vliegtuig, de ander gaat van deur tot deur met de auto. Wie warmt de aarde meer op? De reiziger in de auto, zeggen Noorse en Oostenrijkse deskundigen. Althans op lange termijn, op korte termijn is de luchtreiziger slechter bezig.

De Oostenrijks-Noorse studie in het tijdschrift Environmental Science and Technology is een ingewikkeld verhaal. Tussen de regels door is goed te lezen hoe de wetenschappers doodsbenauwd zijn om hun zegen te geven aan luchtreizen. Toch is dat precies wat uit hun klimaatmodellen komt. Wie over middellange afstand in Europa gaat reizen is in het vliegtuig groener bezig dan in de auto.

Nóg groener is om de bus of de trein te nemen, zo berekende het team ook nog.

Auto’s stoten van alle vervoermiddelen per passagier de meeste koolstofdioxide uit. Vliegtuigen zijn ook niet bepaald milieuvriendelijk, maar omdat ze een heleboel mensen tegelijk laten reizen neemt de milieubelasting per passagier-kilometer af.

Vliegtuigen brengen hun uitlaatgassen wel hoger in de atmosfeer, waardoor het op korte termijn plaatselijk iets warmer kan worden. Maar dit effect verdwijnt na verloop van een paar jaar.