Vliegen op een laserstraal


In Brazilië testen ze een nieuw vliegtuig dat wordt aangedreven door een laserstraal. Daarmee moet supersonisch vliegen voor iedereen bereikbaar worden.

Lightcraft heet deze nieuwe technologie en het kon wel eens het einde betekenen van conventionele straalmotoren.

Het principe achter laseraangedreven vliegen is eenvoudig. Achter op een Lightcraft vliegtuig zit een parabolische spiegel. Daarop richt je vanaf het aardoppervlak een sterke laserstraal. Door de vorm van de spiegel wordt de straal weerkaatst en vlak achter het vliegtuig op één punt gebundeld. Het licht is op dat punt zo intensief dat het de lucht binnen milliseconden met duizenden graden verwarmt. Resultaat: de lucht zet uit en duwt zo het vliegtuig naar voren.

Met deze technologie kunnen vliegtuigen veel sneller vliegen dan tot nu toe, en het kost ook nog eens minder brandstof. Op het Braziliaanse Nagamatsu laboratorium voor aerothermodynamica in Sao Jose dos Campos doen ze momenteel tests met een vliegtuig dat 25 keer sneller kan dan het geluid.

Met deze technologie wordt het zelfs mogelijk om naar de ruimte te vliegen, aangezien de laser door de atmosfeer heen gaat. Je zou via de ruimte – waar minder weerstand optreedt – intercontinentaal kunnen vliegen. Een reisje van Amsterdam naar New York zou op deze manier maar drie kwartier kosten.

Foto: Dmuth
Foto: Dmuth