Vingerafdruk dode opent telefoon niet


vingerafdruk scanner

Kun je een mobiele telefoon openen met de vingerafdruk van een dode? Twee Amerikaanse inspecteurs van politie hebben dat geprobeerd in een uitvaartcentrum. Daar lag de 31-jarige Linus Phillip opgebaard, slachtoffer van een politiekogel. Ze wilden graag in zijn telefoon kijken om te zien of daarin bewijzen waren te vinden voor criminele activiteiten van Phillip.

De actie mislukte, de telefoon opende niet. Bovendien werden de mannen tijdens hun klusje betrapt door de verloofde van de overleden man. Die heeft de zaak naar buiten gebracht in verschillende media. De politie reageert door te beweren dat doden ‘geen recht op privacy hebben’ en dat ze dus de vinger mochten gebruiken.

Interessanter nog dan de juridische vragen rond dit onderzoek, is de kwestie waarom de telefoon niet opende. Het kan er mee te maken hebben dat de telefoon langer dan 48 uur niet was gebruikt. Dan heb je de pincode nodig om hem te openen. Maar er is meer aan de hand. Apple heeft naar aanleiding van dit geval laten weten gebruik te maken van een radio frequency capacitive sensor die het geleidingsvermogen van de huid meet. Dat zou veranderen na de dood, omdat het lijk dan kouder wordt en minder goed geleidt.

Ergo: om een iPhone te ontsluiten, moet je in leven zijn. Dat betekent ook dat vingerafdrukken in bijvoorbeeld latex (nog wel eens gebruikt in films) niet helpen om een telefoon te openen. Zonder hartslag blijft de telefoon gesloten. Overigens heeft de rechter inmiddels bepaald dat Phillip terecht is neergeschoten door een agent, daar was de telefoon niet voor nodig.