Vijf jaar constant vliegen


Boeing is bezig een vliegtuig te ontwerpen dat lang in de lucht kan blijven. Vijf jaar om precies te zijn.

Terwijl een groep Zwitsers keihard werkt om een vliegtuig op zonne-energie te ontwerpen dat zonder tussenlandingen rond de wereld kan vliegen, hebben technici van Boeing de lat alweer wat hoger gelegd. De SolarEagle is een ontwerp voor een toestel dat extreem lang in de lucht kan blijven.

Zo gaat de SolarEagle er volgens Boeing uitzien.

De zonne-arend is een onbemand spionagevliegtuig dat hoog in de atmosfeer jaren achtereen rondjes kan vliegen. De gemiddelde vliegduur zal vijf jaar zijn, maar als het moet, kan de SolarEagle wel dertig jaar achter elkaar boven blijven. Met camera’s en andere apparatuur kan het ondertussen informatie verzamelen over vijandelijke troepen.

De SolarEagle maakt binnenkort zijn eerste vlucht en zal dan dertig dagen in de lucht blijven. In 2011 wordt een definitieve versie gebouwd met een spanwijdte van meer dan honderd meter en vier duurzame elektromotoren. Daarnaast is Boeing bezig met de Phantom Eye, een toestel dat op waterstof vliegt. Dit toestel moet vier dagen achter elkaar kunnen vliegen zonder bijtanken.