Vervanging lange cameralenzen op komst


metalens

Ondanks de flinke vooruitgang in optische technologie, zijn goede lenzen nog steeds dikke stukken glas. Ze maken een camera groot en zwaar. Een oplossing daarvoor is echter in zicht.

Onderzoekers hebben een nieuwe ultra-dunne, platte lens ontwikkeld die mogelijk de stapel dikke lenzen in telescopen, microscopen en camera’s kan vervangen. Zo’n platte lensen is nu nog niet verkrijgbaar.

De dikke, gebogen lenzen die nu gebruikt worden in camera’s en telescopen, worden achter elkaar gezet om het beeld zo min mogelijk te vervormen en een helder beeld te geven. Daardoor worden cameralenzen zo lang en microscopen zo groot. De Amerikaanse onderzoekers hebben nu de eerste platte lens gemaakt die hetzelfde resultaat moet opleveren. Het is een minuscule constructie van verschillende laagjes verbuigt het inkomende licht. Hun lens werkt dus hetzelfde als de conventionele lenzen, maar dan op nano-niveau. De gladde laagjes waar de lens uit bestaat, zijn gemaakt van titaniumoxide.

De lens zou scherper beeld opleveren dan de beste bestaande commerciële lenzen. Daarmee is het potentieel een revolutionair product, aldus een van de wetenschappers. Dat hij goed werkt in het hele zichtbare spectrum van het licht betekent dat hij lenzen kan vervangen in veel verschillende soorten apparaten. De onderzoekers hebben al patenten aangevraagd voor hun lens. Ze denken dat als hun lens binnenkort in massaproductie gaat, in dezelfde fabrieken als die voor microchips en geheugenchips, de kosten een fractie zullen zijn van conventionele lenzen.