Verontrustend: Deepfake monteert je hoofd in een seksfilm


Scarlett Johansson

Scarlett Johansson die uitgebreid met een naakte man speelt. Zonder gene, ook helemaal bloot. Voor gebruikers van het nieuwe softwareprogramma Deepfake is het dagelijkse kost. Met deze applicatie kunnen ze het hoofd van iedere willekeurige persoon op het lichaam van een ander shoppen. Het wordt vooral gebruikt om de gezichten van beroemde vrouwen in seksfilms te monteren. Het lijkt verbluffend echt.

Sinds twee maanden is er een wereldwijde gemeenschap van Deepfake gebruikers actief op de sociale nieuwswebsite Reddit. Onder /r/deepfakes (NSFW) discussiëren ze over de beste manier om gezichten van reguliere pornosterren om te wisselen met de hoofden van beroemde vrouwen. Uiteraard delen ze de resultaten met elkaar. De beelden tonen sterren als Katy Perry, Taylor Swift en Megan Fox in zeer expliciete scenes. Alsof ze er echt in hebben gespeeld.

Achter Deepfake zit een zelflerend algoritme, kunstmatige intelligentie die je moet voeden met beelden van je slachtoffer. Het programma bouwt op basis daarvan een model van bijvoorbeeld Johansson en laat dat naadloos passen op het hoofd van een andere ‘actrice‘. Gek genoeg lijken er geen filmpjes van mannen te worden gemaakt. Het proces is complex en sterk afhankelijk van de kwaliteit van het basismateriaal. Gebruikers van het programma die net beginnen, produceren duidelijk minder goede kwaliteit. Hoofden zijn soms erg ‘doods’ en ogen lijken bevroren.

Maar geoefende gebruikers maken films die niet van echt zijn te onderscheiden. Daarmee zouden op termijn op maat gemaakte seksfilm te produceren zijn. Het hoofd van de buurvrouw (of -man) in een heftige scene met vier kerels? Geen enkel probleem. Als je maar flink veel foto’s van haar hebt, uit verschillende hoeken. Of een politiek gevoelige video van Mark Rutte die het bed deelt met Lilian Marijnissen? Een kwestie van een paar uur werk. Het resultaat is in ieder geval dat niemand meer veilig is. Echt en fake, de computer heeft het verschil opgeheven.