Verlammingsstraal maakt dieren blauw


Prachtig niet-dodelijk wapen, die nieuwe Canadese verlammingsstraal. Alleen jammer dat je er blauw van wordt (en soms toch dood gaat).

Stel je hebt een agressieve dronken arrestant. Hij bijt naar politiemensen, slaat wild om zich heen en zorgt voor een gevaar op straat. Wat zou het dan handig zijn om de goede man simpel en snel uit te kunnen schakelen zonder hem te doden.

Tot nu toe gebruiken politiekorpsen daarvoor tasers, elektrische wapens die zorgen dat je geen controle meer hebt over je spieren. Alleen hebben tasers soms niet het gewenste effect en kunnen ze gevaarlijk zijn voor mensen met hartproblemen.

Vandaar dat Canadese techneuten een verlammingsstraal hebben ontwikkeld. Hoewel, ontwikkeld, de Canadese vinding is nog lang niet perfect.

Chemicus professor Neil Branda en zijn collega’s hebben opmerkelijke resultaten bereikt met hun straal. Eerst geven ze proefdieren een drankje dat moleculen bevat die gevoelig zijn voor ultraviolet licht. Hebben de dieren hun drankje op, dan worden ze bestraald met een specifieke golflengte van UV-stralen. Deze straal activeert een verlammend ingrediënt in het drankje waardoor instant slapheid optreedt bij de dieren.

De uitvinding heeft echter verschillende vervelende bijwerkingen. Zo worden de proefdieren blauw van het drankje. Ook kwamen bij het uitproberen van de verlammingsstraal verschillende dieren om. Volgens professor Branda zijn dat kleine obstakels die met verder onderzoek moeten worden overwonnen.

Het is de bedoeling dat het verlammende effect ook uitgezet kan worden. Door proefdieren met een andere golflengte ultraviolet licht te bestralen, gaan de werkzame ingrediënten in het drankje weer ‘uit’. Ook dat onderdeel van het onderzoek is nog niet tot volle tevredenheid afgerond: de dieren blijven gewoon blauw en sommige dieren blijven verlamd.

Wanneer de verlammingsstraal operatief wordt, is moeilijk te zeggen. Behalve dat de straal nog lang niet zo werkt als zou moeten, blijft de vraag hoe je een potentiële arrestant van te voren het drankje zou moeten toedienen die zorgt voor de verlamming. Branda suggereert om het door het bier te mengen in kroegen. Maar iets zegt ons dat zoiets bij het uitgaanspubliek niet in goede aarde zal vallen. Zeker niet als je door het drankje letterlijk (en niet figuurlijk) blauw zou worden. Biertje?

straalgun

Op de foto: een Duitse uitvinder die voor de Tweede Wereldoorlog ook een straalwapen had bedacht, demonstreert zijn uitvinding in Parijs. Het werd geen succes.