Verder rijden op dezelfde energie


Milieuzuinig autorijden valt niet mee. Om meer kilometers uit energie te halen, introduceren Open en Volvo de Extender.

We kunnen al rondzoemen op stroom uit het stopcontact. Helaas beperken de (zware) batterijen in de auto onze actieradius. Een tussenstap naar elektrisch rijden op waterstof is rijden met Extenders.

Zowel Volvo als Opel voorzien hun elektrische modellen van zo’n apparaatje.

Een Extender is een kleine stroomgenerator op waterstof. De Opel Ampera rijdt er al mee rond. Autoweek meldde deze zomer dat een demo-Ampera tijdens een testrit probleemloos reed. Volvo gaat nu ook aan de slag met een Extender. Hoe het apparaat werkt?

De Range Extender (van Volvo) is een combinatie van een brandstofcel en een reformer. Als de accu tijdens de rit opraakt, wekt de generator groene stroom op voor de elektromotor en de boordaccu’s.

Volvo mikt op een actieradius van 250 km, Opel op 500 kilometer. In vervoerskringen is dat al weer ver boven de kritische grens (250 km) voor de acceptatie van elektrische auto’s in het woon- en werkverkeer. Als beide modellen ook op de weg voldoen aan de verwachting, mogen de nieuwe Waterstof-Volvo en –Ampera de concurrentie aangaan met de miljoenen rivalen die nog steeds op een fossiele brandstof rijden.

Follow Faqtman on Twitter