Typ en ik weet wie je bent


De manier van typen verraadt wie je bent. Typgedrag is namelijk per persoon verschillend en analyse ervan kan een wachtwoord overbodig maken.

Elke keer als je je wachtwoord en gebruikersnaam ergens invoert doe je dat op een bepaald tempo en in een bepaald ritme. Onderzoekers hebben deze ritmes en tempo´s onderzocht en kwamen er achter dat mensen bijna altijd deze gegevens op dezelfde manier invoeren. Is dat niet zo, dan kan dat wijzen op stress of zelfs het begin van Alzheimer.

Mike Dowman vroeg samen met zijn collega´s van de University of Alberta vijfendertig mensen om in te loggen op computer. Dit deden ze in totaal zesendertig keer verdeeld over drie sessies met tussenpozen van maximaal een maand. Ze moesten tijdens het inloggen soms luisteren naar het knisperen van papier, discussierende mensen en sirenes. Dit om ze ook onder stress in te laten loggen. Naast het ritme werd ook de hoeveelheid zweet gemeten, meer zweet betekent meer stress.

Hierdoor konden de onderzoekers software ontwikkelen die aan de stijl van typen genoeg had om een persoon te identificeren. De software gaf in 97.2 procent van de gevallen de juiste naam van de persoon die de codes aan het intikken was aan. Ook kwamen ze er achter dat mensen anders inloggen als dat gebeurt onder stress. Dit kan handig zijn voor beveiligingssystemen, mensen kunnen immers onder druk van iets of iemand worden gedwongen in te loggen in een systeem.

Maar er is nog meer onderzoek nodig om aan de hand van typgedrag echt te kunnen bepalen of iemand een drukke dag heeft of een pistool tegen zijn slaap bij het intikken van zijn wachtwoord. Ook zou het later het einde kunnen betekenen van de wachtwoorden. Door de manier van intypen van de gebruikersnaam zou immers de rechtmatige gebruiker al herkent worden. Dan hoef je dus nooit meer bang te zijn om je wachtwoord te vergeten.

Bron:New Scientist

Foto:Flickr