Twitteraars onvrijwillige hackers


Volg je hackersgroep Anonymous op Twitter? Dan loop je het risico om gebruikt te worden voor het hacken van websites van de Amerikaanse overheid. Met die waarschuwing komt computerbeveiligingsbedrijf Sophos.

Vincent Diamante
Volgens dit bedrijf maakt Anonymous gebruik van zijn 249.000 volgers om aanvallen uit te voeren op sites.

In tweets van Anonymous staan soms linkjes die er onschuldig uitzien. Klik je op zo’n link, dan wordt je via een server van Anonymous doorgestuurd naar een site die ze willen platleggen doormiddel van een denial of service aanval. Bij zo’n aanval krijgt een website binnen korte tijd zoveel verkeer te verwerken, dat hij plat gaat.

Anonymous is momenteel in een strijd verwikkeld met de Amerikaanse overheid. Als ‘straf’ voor het sluiten van de site Megaupload legden leden van Anonymous afgelopen week verschillende overheidssites plat door denial of service aanvallen. Daarbij zijn wellicht ook clicks gebruikt van mensen die de hackersgroep via Twitter volgen.

Volgens Sophos ben je aansprakelijk als je meedoet met een dergelijke aanval, die wettelijk verboden is. Je kunt volgens het bedrijf een boete krijgen van enkele duizenden dollars of zelfs gevangenisstraf.

Follow Faqtman on Twitter