Trump krijgt hyperloop, geen muur

En een nieuw land op de koop toe


hyperloop

Als het aan een stel Mexicaanse en Amerikaanse ontwerpers ligt, wordt de muur van president Trump een 2000 kilometer lange hyperloop. En geen echte muur dus.

Hyperloop is nu nog een experimenteel transportsysteem bedacht door Elon Musk van Tesla. Vervoer van wagons gebeurt in een luchtdrukbuis, enigszins vergelijkbaar met buizenpost.

De ontwerpgroep, MADE Collective geheten, heeft zijn plannen ingediend bij de Amerikaanse douane. De US Customs and Border Protection had afgelopen maart een officiële oproep gedaan om ontwerpen in te dienen voor Trumps muur tussen Amerika en Mexico. De oproep heeft tot nu toe een hoop conventionele ontwerpen opgeleverd, maar ook enkele voorstellen die juist haaks staan op de bedoeling vanTrump met de muur: het buiten houden van immigranten.

De kosten van het hyperloopplan komen neer op 15 miljard dollar, menen de bedenkers. Dat zou goedkoper zijn dan de geschatte kosten van een echte muur (21 miljard dollar).

hyperloop

Het gebied dat rondom het hyperlooptraject zou ontstaan, moet wat de ontwerpers betreft een aparte status krijgen met eigen bestuur en vrij verkeer van burgers van beide landen. Een naam is ook al bedacht: Otra Nation (Spaans-Engelse samentrekking van ‘andere natie’). Men hoopt op een levendige lokale economie. Zonne-energie parken moeten het systeem van stroom voorzien. Hoe het moet met sociale zekerheidspremies, uitkeringen en belastingheffing, vertelt het plan niet. In juni selecteert de Amerikaanse overheid welke plannen mogen worden uitgevoerd.