Trump blundert: Nederlander ontdekt geheime Amerikaanse spionagesatelliet


USA-224 opname Trump

De Amerikaanse president Trump heeft via Twitter het bestaan van een geheime spionagesatelliet onthuld. Een Nederlandse astronoom heeft ontdekt hoe geheim precies. Het begon met een foto die de president kreeg van zijn spionagediensten. Daarop is een opname te zien van Imam Khomeini Spaceport in noordelijk Iran na een mislukte lancering van een raket.

Trump nam een foto van de foto en plaatste die op Twitter. In het midden is zelfs de reflectie van zijn flits te zien. Daarbij dacht hij niet na over de gevolgen. Want hoe komt de CIA aan een dergelijk haarscherp beeld van een zeer geheime basis in Iran?

Astronoom Marco Langbroek bestudeerde het beeld en vergeleek dat met informatie uit openbare bronnen. Toen begon hij zijn conclusies te twitteren. Het gaat volgens Langbroek om beelden van de USA-224 satelliet, gelanceerd in 2011. Het ding heeft een prijskaartje van rond de 4 miljard dollar en Langbroek beschrijft het als een soort ruimtetelescoop. Maar waar die meestal ver de ruimte in kijken, tuurt USA-224 juist naar beneden.

Het gevolg is dat het ding haarscherpe foto’s kan maken van het aardoppervlak. Specialisten verbazen zich in de vakpers over hoe duidelijk het beeld is. Dat Amerika deze mogelijkheid heeft, was nog niet bekend.

Aan de hand van de foto kon Langbroek precies zien vanaf welk punt in de ruimte en wanneer de foto was gemaakt. Zo kon hij de foto linken aan een specifieke satelliet. Dat is informatie die Iran (en Rusland) ook kan hebben, zodat ze maatregelen kunnen nemen. Trump zou daarmee de Amerikaanse defensie ernstig kunnen benadelen.

De laatste keer dat iemand dat – per ongeluk – deed, kreeg deze persoon twee jaar cel. Trump zal niet naar de gevangenis gaan voor deze onvoorzichtigheid, als president heeft hij het recht om dingen openbaar te maken. Maar blij zal de normaal zo discrete CIA niet met hem zijn.