Touchscreen herkent unieke vingerafdruk


Handig: Whack-a-mole spelen op hetzelfde veld. (Foto: Disney Research)

Een nieuw ontwikkelde touchscreen van Disney Research herkent elke gebruiker aan hun unieke elektrische profiel. Daardoor kunnen meerdere gebruikers in een scherm tegen elkaar spelen, zonder dat scherm in tweeën te hoeven splitsen, zoals nu gebeurt.

Het touchscreen werkt door bij het eerste gebruik meerdere frequenties van een zwak elektrisch stroompje door de vingers te sturen. Die frequenties gaan via verschillende wegen door het lichaam richting de grond, en dat is voor elk persoon uniek. Het touchscreen onthoudt dit unieke elektrisch profiel en herkent daardoor elke volgende aanraking.

De onderzoekers van Disney ontwikkelden een 2-spelers-tabletversie van whack-a-mole. Dankzij het speciale touchscreen kunnen meerdere spelers in hetzelfde veld op mollen hameren, waarbij de computer de score bijhoudt.

Overigens blijft de toepassing van het touchscreen bij voornamelijk bij spelletjes. De techniek, capacitieve fingerprinting genoemd, is niet precies genoeg om als beveiliging van computers te dienen. Een ander paar schoenen geeft bijvoorbeeld al een ander elektrisch profiel, doordat het de elektrische doorstroming veranderdt.

Video met meer informatie:

Follow Faqtman on Twitter