Toilet van 160 miljoen verstopt


Plassen in de ruimte, het blijft een probleem. Hoe repareer je een toilet van 160 miljoen euro?

Naar de wc gaan boord van ruimtestation ISS is een chemisch en mechanisch wonder. Vroeger werd met elke vlucht van de Space Shuttle of een Russische raket schoon water meegenomen. Daarmee konden de astronauten douchen en het diende als drinkwater. Afvalwater – een mooi woord voor urine – werd in de lege tanks mee teruggenomen naar de aarde. Dat is duur en onhandig.

ISS

Het oude systeem ging kapot. Een mooi excuus om een nieuw, zuiniger toilet te installeren. Het nieuwe model, kosten 160 miljoen euro, recyclet ieder plasje dat een astronaut doet. Door filtering en een chemische behandeling verdwijnen alle afvalstoffen uit de urine en komt er aan het einde van de buis weer gewoon drinkwater uit de kraan. Water meenemen met de Shuttle hoeft niet meer.

Het systeem is op aarde uitgebreid getest. Alleen in de ruimte blijkt het niet te werken. Het probleem is het filter. Daar komt zo veel kalk in te zitten, dat het verstopt is geraakt. Bij Nasa weten ze niet goed hoe dat komt. De theorie is dat kalk uit de botten van ISS-bewoners door het gebrek aan zwaartekracht langzaam oplost en via de plas naar buiten komt.

‘We hebben meer geleerd over urine dan we wilden weten’, zei ISS vluchtleider David Korth gisteren op een persconferentie. Hij kondigde aan dat de Space Shuttle op 7 februari reserveonderdelen meeneemt. Kunnen de astronauten weer gewoon plassen.