Tijdscloak knipt en plakt tijd


In de toekomst ongezien?

Het ene moment kijk je gefascineerd naar hét topstuk van een kunstmuseum. Het volgende moment is het schilderij ineens verdwenen. Niemand lijkt iets gezien te hebben en ook de camerabeelden onthullen niets. Toch is het schilderij weg. Het is alsof de hele gebeurtenis van het wegnemen gewist is.

Klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar natuurkundigen van de Cornell University (VS) kregen het voor elkaar: een gat in de tijd maken. Weliswaar voor maar 50 picoseconden (een vijftig miljardste deel van een seconde), maar toch.

De zogenoemde tijdscloak werkt als volgt. Een lichtstraal wordt door een speciale lens in twee delen opgesplitst en door een optische vezel gestuurd. Het voorste deel van het licht bereikt een hogere snelheid dan het achterste deel, waardoor de twee op een verschillend tijdstip uit de optische vezel komen. Bij een tweede optische vezel haalt het achterste deel het voorste deel weer bij en een nieuwe lens ‘plakt’ de twee weer netjes aan elkaar.

Tussen de twee lenzen is er dus voor korte tijd sprake van een ‘gat in de tijd’. Gebeurtenissen die dan plaatsvinden, worden compleet onzichtbaar voor een waarnemer achter de tweede lens.

Zie het als een film waaruit een aantal frames worden geknipt, waarna de rest weer aan elkaar wordt geplakt. Je zou niet weten dat er een complete scène mist. Dit in tegenstelling tot de al iets langer bekend staande ‘onzichtbaarheidsmantel’ die met behulp van metamaterialen alleen een voorwerp onzichtbaar kan maken.

De onderzoekers hopen in de toekomst het gecreëerde tijdsgat verder op te rekken. Maar of het ooit voldoende zal zijn om ongezien schilderijen te stelen en banken te beroven?

Een animatie die de techniek nog eens goed laat zien:

Bron: Nature

Beeld: © Ljupco Smokovski | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter