Terug naar de Middeleeuwen


De Britten hadden zo’n goede start gemaakt om over te schakelen op meters en kilo’s. Maar mijlen en ponden zijn makkelijker.

Napoleon heeft veel nare dingen gedaan. Nederlanders doodgeschoten. Duitsers doodgeknuppeld. Russen laten verrekken. Maar dankzij de kleine Fransman hebben we sinds de 19e eeuw wel eenheidsmaten: de kilo en de kilometer.

Foto: Nico Hogg.

‘We’, dat zijn alle volkeren van continentaal Europa, Latijns Amerika, Azië en Afrika.

Maar één land blijft moedig verzet plegen tegen het handige metrische systeem: de Britten. In dat land weeg ik iets meer dan 13 stone en ben ik 6 foot en 1,7 inches – of iets meer dan 2 yard.

Jarenlang heeft de Britse overheid geprobeerd het metrische systeem in te voeren. Dat leek aanvankelijk goed te gaan, de BBC weervrouw geeft de neerslag tegenwoordig zelfs in millimeters.

Maar steeds meer Britten verlangen terug naar de oude tijd. Twee grote supermarktketens, Waitrose en Co-op zijn weer overgegaan op ‘imperial’, het systeem van ponden en inches. Een bakje aardbeien is daar weer gewoon 1 pond, oftewel 454 gram. Dat meldt de (zeer nationalistische) Daily Mail.

Follow Faqtman on Twitter