Techniek tegen piraten


Nederland stuurt als eerste Navo-lid een hi-tech onderzeeboot naar Somalië. Met de techniek aan boord willen ze de piraten verslaan.

De onderzeeër is een boot uit de Walrus klasse. Deze kleinere, maar bijzonder stille onderzeeërs zijn vijfentwintig jaar oud, maar de techniek aan boord is relatief nieuw. Het wordt de eerste onderzeeër die gaat meehelpen bij de strijd tegen de priraten.

Waarom een onderzeeër? Afluisteren kunnen Nederlanders als de beste. Nergens ter wereld wordt zo veel geluistervinkt als bij ons. Het Nederlandse leger en de marine zijn meesters in het meeluisteren naar de (elektronische) conversaties van anderen. De Navo wil die vaardigheid gaan gebruiken om Somalische piraten te verslaan. De Walrus onderzeeboot die Nederland naar de Somalische kust stuurt, zal proberen om het radioverkeer tussen warlords op de wal en piraten op zee op te pikken.

De vier Walrus onderzeeboten van de Nederlandse marine. Beeld: Koninklijke Marine.
De vier Walrus onderzeeboten van de Nederlandse marine. Beeld: Koninklijke Marine.

De walrus onderzeeërs zijn daarvoor bijzonder geschikt. Ze zijn relatief klein en kunnen dus in ondiep water bij de kust komen. Daar is het een kwestie van de antennes uitschuiven en meeluisteren maar. Eerder gebruikte de Navo de Walrussen bij de Balkan-oorlog, toen ze voor de kust van voormalig Joegoslavië de conversaties tussen de Servische legerleiding en eenheden in het veld oppikten. De Navo was daardoor gedetailleerd op de hoogte van de Servische aanvallen op Bosnië en Kroatië.

De Somalische missie is waarschijnlijk een van de laatste voor de Walrus-klasse. De schepen raken verouderd en zijn met hun diesel aangedreven motoren niet meer de snelste. Tegen Somaliërs op lekkende boten kunnen ze zeer goed optreden, maar in een oorlogssituatie zijn ze echt niet meer vlug genoeg. Bovendien zijn ze niet stealth. Nieuwere onderzeeërs zijn zelfs onzichtbaar voor de nieuwe laag-frequentie sonar, waarmee steeds meer moderne marineschepen worden uitgerust. Een Walrus zou daarop wel te zien zijn. Het is gelukkig uitgesloten dat de Somalische piraten zulke hoogwaardige techniek in huis hebben.