Te goede autonavigatie is onveilig


driving-562613_960_720

Auto’s worden steeds meer sociale robots. Veel mensen rijden nu al rond met een gps om ze de weg te wijzen, en met zelfsturende auto’s op komst beginnen onze voertuigen helemaal op zelfstandige wezens te lijken. Maar het is maar beter als ze niet ál te veel op ons gaan lijken.

Onderzoekers de TU Eindhoven, Michigan State University en Stanford hebben vastgesteld dat een auto met een meer ‘persoonlijke’ stem tot meer ongelukken leidt. Ze maakten een auto-simulator met een virtual-reality-bril, een stuur en pedalen. Proefpersonen werd gevraagd om uit een catalogus een auto uit te kiezen die het best past bij hun persoonlijkheid. Ze moesten ook vijf stemmen beoordelen op vriendelijkheid, menselijkheid en intelligentie. De onderzoekers vertelden hen dat ze een willekeurig gekozen stem zouden horen in de simulator, maar in werkelijkheid kregen ze de stem die het meest óf het minst paste bij hun oordeel.

In de simulator bleek dat proefpersonen die een sterke sociale band voelden met hun virtuele rij-instructeur vaker crashten. Vooral als ze de stem meer sterk overeen vonden komen met hun eigen stem ging het vaker mis. Blijkbaar leidt een stem die te vertrouwd is meer af van het rijden.

Er zijn al meer studies gedaan naar de effecten van virtuele stemmen op rijvaardigheid, en naar de interactie tussen mensen en sociale robots. Deze nieuwe studie combineert kennis uit die verschillende typen onderzoeken. Volgens de wetenschappers is het onderzoek naar communicatie tussen mensen en apparaten hard nodig, aangezien dit soort technologie steeds meer voorkomt. Hun onderzoek zou betekenen dat er bij de ontwikkeling van zelfrijdende en besturing-ondersteundende auto’s op gelet moet worden dat de geïntegreerde stemmen de bestuurder en de verkeersveiligheid niet te veel beïnvloeden.