Supersnelle glasvezel in aantocht


Een doorbraak in de materiaalkunde. In de Verenigde Staten zijn technici er in geslaagd een nieuw materiaal te maken: erbium chloride silicaat. Daarmee zijn grote verbeteringen mogelijk op het gebied van computerchips, internetverbindingen en zonnecellen.

Erbium is een handig goedje, als er lichtdeeltjes op vallen, geeft het zelf lichtdeeltjes af met dezelfde golflengte.

Erbium in korrelvorm.
Daardoor wordt het gebruikt in glasvezelkabel, door die met erbium te mengen, wordt een signaal versterkt. Alleen was het probleem tot nu toe dat het bijmengen van erbium de glasvezel minder sterk maakt; daardoor kon je maar een beetje erbium bij het glas doen.

Aan de universiteit van Arizona zijn ze er nu in geslaagd om erbium met silicium te mengen. Dat mengsel is weer veel beter met glasvezel te mengen zodat een signaal veel beter wordt versterkt. Er kan nu duizend keer meer erbium in een stuk glasvezel. Het gevolg: veel grotere internetsnelheden. Ook chips kun je er nu makkelijker mee coaten, waardoor de rekensnelheid drastisch omhoog gaat.

Daarmee houdt het goede nieuws niet op. In zonnecellen kan het nieuwe materiaal een groot verschil maken. Het versterkt inkomend zonlicht, zodat bestaande zonnecellen met een coating van erbium chloride silicaat veel efficiƫnter worden.

Follow Faqtman on Twitter