Superpak helpt met boeren


Boeren staan er om bekend dat ze hard werken. Daarom zijn ze op latere leeftijd soms helemaal op. Een Japans superpak houdt ze aan het boeren.

Boer

Hoewel je bij superpakken kunt denken aan kleren die je onzichtbaar of oersterk maken, is het pak dat Japanners gisteren presenteerden wat minder spectaculair. Maar daarom niet minder nuttig.

Het pak, dat bestaat uit een combinatie van metaal en plastics bevat acht minuscule motortjes die de armen en benen van de drager een handje helpen. Speciale sensors in het pak zorgen er voor dat het pak doet wat je wilt. De Japanners bedachten deze kledij speciaal voor boeren. Zo kunnen ze met een beetje hulp op hoge leeftijd nog steeds radijsjes plukken zonder dat ze veel last van hun rug krijgen.

In Japan is de vergrijzing veel verder dan in Nederland; de levensverwachting is hoog, het geboortecijfer laag. Met dit pak hoeven boeren, die in Japan dus behoorlijk oud worden, niet jarenlang achter de geraniums. Tweederde van de boeren in Japan is boven de vijfenzestig en die beginnen de jaren natuurlijk wel te voelen. Een gat in de markt dus. De uitvinders verwachten niet dat het pak in Europa en de VS ook zo goed aan zal slaan, zowel in de VS als in Europa doen vaak migranten het zware werk.

Het pak neemt 62% van de inspanning van de gebruiker over. Bij het knielen 50% en ook bukken wordt minder zwaar. Deze uitvinding is volgens de onderzoekers pas het begin. Ze willen ook een helm maken met informatie over de gewassen. Zo kunnen boeren, net als straaljagerpiloten, tijdens hun werk alle informatie in zien die ze nodig hebben om goed te boeren.

Foto: Flickr