Supermanglas bewaart info voor eeuwigheid


dataglaasje

Zo ver zijn we al gekomen. Britse onderzoekers hebben een glaasje ontwikkeld waarop 360 terrabyte aan informatie past. Dat glaasje is extreem duurzaam, het kan miljarden jaren worden opgeslagen en dan nog worden gelezen. Als we onze informatie ooit veilig op willen slaan, is dit een goede kandidaat.

Het is dan ook meer dan een gewoon stukje glas. Binnenin zitten microscopisch kleine puntjes die op 0,005 millimeter van elkaar zijn geplaatst. Elk glas bevat drie lagen van die puntjes. Die worden beschreven door een techniek die femtosecond laser writing heet. Met korte, hevige pulsen schrijft de laser informatie weg op de puntjes.

De glaasjes zijn bedoeld voor de opslag van grote databestanden. Ze kunnen hele bibliotheken bevatten, of bijvoorbeeld alle informatie die in een jaar op Facebook wordt gezet. Die informatie is zeer veilig in het glas, dat temperaturen van 1000 graden kan weerstaan. Het is dan ook nadrukkelijk de bedoeling dat via deze methode informatie voor de eeuwigheid wordt opgeslagen. Als een 24ste eeuwse historicus bijvoorbeeld wil weten hoe mensen communiceerden in 2016, dan is dit de aangewezen bron.

De glaasjes zijn deze week gepresenteerd op de conferentie van de International Society for Optical Engineering. De volgende stap is dat de ontwikkelaars gaan praten met bedrijven over de mogelijkheid om de glaasjes commercieel te gaan exploiteren. Ook moet er een naam komen voor deze technologie. Er wordt gedacht aan Superman memory crystal.