We verzuipen in de informatie


media multitasking

De informatie-maatschappij draait op volle toeren. Er komt bijna dagelijks evenveel informatie bij als in de afgelopen duizenden jaren.

Tijdens een technologie-conferentie gisteren in Californië vertelde Eric Schmidt, de hoogste baas van Google, hoe hard de stroom informatie gaat.Er komt nu elke twee dagen net zo veel informatie bij als in de de hele periode tot aan 2003, zei Schmidt.

Dus wat de mensheid aan informatie wist te creeëren sinds het begin van de beschaving tot 2003, is evenveel als wat we nu elke twee dagen produceren. En het gaat steeds sneller.

Het zou gaan om vijf exabytes. Een exabyte is een 1 met 18 nullen. Het is evenveel als 50.000 jaar aan video in DVD-kwaliteit. In 2002 werd die hoeveelheid nog geproduceerd in een heel jaar. In 2009 werd er al 56 keer meer online gezet, namelijk 281 exabytes.

De explosie van data komt voor een groot deel voor rekening van ‘user generated content’, informatie die gebruikers bijeen brengen. Bij elkaar genereren mensen op internet enorm veel foto’s, video’s, blogposts, berichtjes op Twitter. De stroom van dat soort informatie zou tussen 2006 en 2009 15 keer zijn toegenomen.

Er komt zoveel informatie bij, dat het tijd wordt om na te denken over wat we met al die informatie kunnen en willen doen. Schmidt meent dat privacy steeds minder belangrijk wordt en ook steeds minder zal betekenen. Als iets niet bekend is over je, dan kan het wel afgeleid worden van de informatie die wel bekend is: “Laat ons veertien foto’s van jezelf zien en wij kunnen zien wie je bent”. Volgens de zoekmachine-baas zullen overheden uiteindelijk willen weten wie iedereen is. Op basis van alle beschikbare informatie zal dat geen probleem zijn.