Stille helikopter kan dieven besluipen


Helikopters zijn onmisbaar gereedschap voor een modern politiekorps. Alleen maken ze te veel lawaai. Daar komt verandering in.

Fabrikant Eurocopter komt met een nieuw type wentelwiek dat vele malen stiller is dan bestaande helikopters. Het geheim van de Bleucopter zit in de wieken. Die produceren normaal gesproken het meeste geluid, maar bij de Bluecopter zijn ze fluisterstil.

Bij een normale helikopter laat iedere wiek een turbulentie achter, wervelende lucht van hoge dichtheid. De volgende wiek moet eerst door die turbulentie heen klieven en maakt daarbij veel geluid. Achter die wiek zit ook weer een turbulentie waardoor de volgende wiek ook weer geluid maakt, etcetera.

Luchtwervelingen veroorzaakt door normale wieken.

De Bluecopter heeft nieuwe wieken met een spoiler voorop en een ‘knik’ aan het einde. Daardoor wordt de wervelende lucht naar boven en onder en naar buiten geduwd. De wieken klieven daardoor door relatief rustige lucht.

Het resultaat is een stille helikopter, die dieven op de grond letterlijk kan besluipen om ze op heterdaad te betrappen. Luister maar naar de opnames hieronder. Bovendien is de nieuwe helikopter zuiniger, omdat er minder kracht nodig is om de wieken aan te drijven.