Spookvliegtuig klaar voor vlucht


Boeing presenteerde afgelopen nacht een nieuw ‘spookvliegtuig’, de Phantom Ray. Deze vliegende robot is zwaarbewapend en onzichtbaar voor radar.

De Phantom Ray van Boeing: goedkoop en efficiënt vijanden omleggen.
De Phantom Ray van Boeing: goedkoop en efficiënt vijanden omleggen.
Generaals, zo wil het spreekwoord, bereiden zich altijd voor op de laatste oorlog. Ze kijken niet naar nieuwe dreigingen en ontwikkelingen, maar bestuderen hun laatste vijand om zich voor te bereiden op een nieuw conflict.

Bij de luchtmacht lijkt hetzelfde mechanisme te werken. Terwijl de wereld in toenemende mate behoefte heeft aan onbemande vliegtuigen, zogenoemde drones, bouwt Lockheed verder aan de F35 Joint Strike Fighter. Bij Boeing weten ze echter beter.

Daar is afgelopen nacht (Nederlandse tijd) de Phantom Ray onthuld. Dit onbemande vliegtuig is een grote stap voorwaarts vanaf de huidige drones. Het wordt door een straalmotor aangedreven, heeft een stealth huid en zal zwaar worden bewapend.

Boeing heeft het toestel helemaal in eigen beheer ontwikkeld; klanten voor de Phantom Ray zijn er nog niet. Maar de luchtvaartonderneming ziet duidelijk een markt voor het nieuwe vliegtuig. In Irak en Afghanistan zijn drones akelig efficiënt in het zoeken en uitschakelen van vijanden en nog goedkoper dan conventionele vliegtuigen ook. Volgens het persbericht van Boeing kan hun toestel zelfstandig naar doelen zoeken, elektronisch verkeer op de grond stilleggen en in de lucht bijtanken.

De Phantom Ray is overduidelijk een concurrent voor de JSF, een project waaraan ook Nederland meedoet. Alleen kan het toestel van Boeing vliegen zonder dat een piloot nodig is die moet worden getraind, gevoed, begeleid en gehuisvest. Ook sterft er bij het neerstorten van een Phantom Ray geen vlieger. Is bemande militaire ruimtevaart de laatste oorlog?